65 gm mentega
35 gm gula perang
1 biji telur ayam
125 gm coklat masakan
250 gm biskut marie
200 gm coklat masakan - untuk salut atas kek
40 gm mentega
Cara-cara menyediakannya:
- Ramas biskut dengan tangan hingga hancur.
- Pukul mentega dengan gula hingga kembang dan ringan.
- Sementara itu cairkan coklat masakan dengan menggunakan kaedah double boiler.
- Curahkan adunan mentega ke dalam coklat cair dan kacau rata.Kemudian masukkan pula telur kacau lagi hingga sebati.
- Akhir sekali barulah masukkan biskut dan kacau lagi hingga biskut betul-betul bercampur dengan coklat.
- Tuangkan adunan kek biskut ke dalam acuan (sapukan sekeliling acuan dengan mentega).Tekan-tekankan dengan belakang sudu supaya betul-betul padat.Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 3 jam atau semalaman.
- Keluarkan kek dan hentak-hentakkan sedikit supaya mudah dikeluarkan dari acuan.Apabila kek mula lekang dari acuan keluarkan dan terbalikkan atas pelapik kek.
- Sementara itu dengan kaedah double boiler cairkan coklat dengan mentega selepas itu curahkan ke atas kek dan ratakan dengan spatula. Hiaskan kek cantik-cantik dan bolehlah dimakan.
No comments:
Post a Comment