Saturday, April 17, 2010

Brownies

Bahan-bahan:

190 gm mentega
60 gm serbuk kokok

Bahan B

550 gm gula perang
375 gm mentega
8 biji telur
300 gm tepung - diayak
100 gm badam cincang
1 sudu teh esen vanila

Bahan hiasan :

200 gm coklat masakan
200 gm susu cair
2 sudu besar mentega
(masak kesemua bahan menggunakan kaedah double boiler)


Cara memasak :

  1. Masak mentega bersama serbuk koko hingga cair dan biarkan sejuk.
  2. Pukul gula perang bersama mentega hingga kembang dan masukkan telur sebiji demi sebiji.
  3. Masukkan esen vanila dan pukul hingga adunan menjadi gebu.
  4. Kemudian masukkan tepung dan juga mentega bersama serbuk koko (no.1) tadi.Gaul hingga sebati.
  5. Setelah adunan rata , masukkan badam cincang dan akup balikkan adunan hingga sebati.
  6. Tuangkan ke dalam loyang 9 x 9 inci dan bakar pada suhu 170*C selama 1 jam.
  7. Apabila sejuk , angkat dan siramkan dengan coklat di atasnya apabila hendak makan.

No comments:

Post a Comment