Sunday, January 3, 2010

Kek Lapis Batik Anje

Bahan A :

100 gm tepung hongkong
50 gm tepung superfine
200 gm gula halus
60 gm slimeal @ nestum segera bermadu
40 gm kopi mix
10 biji telur grd B
1/2 camt. serbuk vanila
3 camb. susu tepung
1 camb. ovalette


Bahan B :

450 gm mentega
130 gm. sekaya
1 camb. mixfruit syrup (madu)


Cara-cara membuat:
  1. Campur semua bahan A dan pukul sehingga kembang.
  2. Pukul bahan B sehingga kembang (mangkuk lain)
  3. Satukan adunan A dan adunan B kemudian bahagikan kepada 3 bahagian (merah , hijau , kuning)
  4. Adunan kuning untuk lapisan bawah dan atas.
  5. Adunan merah dimasukkan ke dalam beg piping dan adunan hijau juga dimasukkan ke dalam beg piping yang lain.
  6. Sediakan loyang 8.5 x 8.5 x 4 lapikkan loyang menggunakan kertas kalis minyak.
  7. Bakar menggunakan api gril di dalam ketuhar bersuhu 250*C
  8. Tuang selapis adunan kuning dan bakar selama lebih kurang 3 @ 5 minit .Angkat dan tekan kemudian lapiskan adunan kuning lagi dan bakar . Buat sehingga 5 lapisan.
  9. Selepas 5 lapisan tekan dan picitkan adunan hijau selang seli dengan adunan merah.
  10. Bakar apabila masak tekan selepas itu buat lagi lapisan sehingga habis adunan hijau dan merah. (boleh dapat dalam 5/6 lapisan) setiap lapisan mestilah ditekan supaya tidak menggelembung
  11. Akhir sekali lapiskan dengan adunan kuning pula buat sehingga habis. Setiap lapisan gunakan api atas sahaja.
  12. Sejukkan dan bolehlah dihidangkan.


No comments:

Post a Comment